Κανονίστε μια συνάντηση

Γνωρίστε τη Διαιτολόγο

Το ονοματεπώνυμό σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Τηλέφωνο επικοινωνίας (απαραίτητο)

Ενδιαφέρομαι για: (απαραίτητο)

Επιθυμητή Ημερομηνία συνάντησης

Το μήνυμά σας (απαραίτητο)

Άρθρα

Διατροφικές Σημαίες

Η πρώτη διατροφική πυραμίδα προτάθηκε από τη USDA το 1992. Την εποχή εκείνη θεωρήθηκε επανάσταση για τον τομέα της διατροφής. Μία απλή απεικόνιση θα μπορούσε να μάθει στον απλό θεατή τον σωστό τρόπο διατροφής και ποιες θα πρέπει να είναι οι αρμόζουσες  διατροφικές συνήθειες του καθενός μας. Η επιστήμη της διατροφής όμως από το 1992 έως σήμερα έχει εξελιχθεί με γοργούς ρυθμούς και μαζί με αυτή και η πυραμίδα της διατροφής, μιας και δεν θα μπορούσε η ίδια πυραμίδα να αντιπροσωπεύει τις ίδιες ανάγκες μετά από τόσα καινούρια δεδομένα και έρευνες πάνω στη διατροφή. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για αλλαγή της πυραμίδας του 1992. 13 χρόνια αργότερα (το 2005) προτάθηκε από το USDA μια καινούρια μορφή πυραμίδας πολύ διαφορετική από την προηγουμένη την οποία ονόμασαν <<my pyramid>> (η πυραμίδα μου).

Μεσογειακή διατροφήΗ αρχική  μορφή  της διατροφικής πυραμίδας δείχνει τη συχνότητα και το είδος των τροφών που πρέπει να λαμβάνουμε ημερησίως για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Δεν αποτελεί μια αυστηρή περιγραφή της συνιστάμενης διατροφής μας, αλλά έναν γενικό οδηγός που μας επιτρέπει να διαλέγουμε μια υγιεινή διατροφή όσο πιο κοντά στα δικά μας μέτρα. Ο βασικός κανόνας της πυραμίδας είναι να τρώμε μια ποικιλία φαγητών ώστε να παίρνουμε όσο το δυνατών περισσότερα διατροφικά στοιχεία και ταυτόχρονα τη σωστή ποσότητα θερμίδων για ένα υγειές βάρος.

Για μια σωστή εφαρμογή η πυραμίδα μας προτείνει να λαμβάνουμε:

My PyramidΣτη νέα διατροφική  πυραμίδα <<my pyramid>> δεν υπάρχουν απεικονίσεις τροφών, αλλά μόνο έξι χρωματικές διαβαθμίσεις που αντιστοιχούν στα ανάλογα γκρουπ τροφών.

Ωστόσο, η ίδια πυραμίδα δεν είναι δυνατόν να ταιριάξει ακριβώς σε όλους μας. Ο κάθε λαός διαθέτει διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, ήθη και έθιμα, τα οποία συμβάλλουν στη διαμόρφωση του διατροφικού προτύπου. Έτσι λοιπόν, η διατροφική πυραμίδα εμφανίζεται με διαφορετικές μορφές, αντικατοπτρίζοντας τις ανάγκες και συνήθειες του κάθε λαού.  Για παράδειγμα, οι Ιάπωνες παρουσιάζουν τη διατροφική τους πυραμίδα σε μορφή παγόδας, όπου στη βάση αυτής βρίσκονται τα δημητριακά, το ρύζι και το άμυλο γενικά, το βασικό στοιχείο διατροφής. Οι Ταϊλανδοί απεικονίζουν ανάποδα τη διατροφική τους πυραμίδα, με την κορυφή να αποτελούν τα τρόφιμα εκείνα που καταναλώνονται ευρέως και είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση τα δημητριακά και το ρύζι. Στον Καναδά, τη θέση της διατροφικής πυραμίδας την έχει πάρει το ουράνιο τόξο, όπου το εξωτερικό τόξο αντιπροσωπεύει και την ομάδα τροφίμων που θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα, όπως είναι τα δημητριακά και το άμυλο.  Στη Μεγάλη Βρετανία, η απεικόνιση του υγιεινού τρόπου διατροφής, γίνεται με την εφαρμογή ενός κύκλου, τα μεγαλύτερα κομμάτια του οποίου καταλαμβάνουν οι ομάδες τροφίμων των φρούτων-λαχανικών  και δημητριακών αντίστοιχα.

Παιδική πυραμίδαΑκόμη και για τα παιδία, η νέα μορφή της διατροφικής πυραμίδας, έχει τη δικιά της απεικόνιση. Γεμάτη χρώματα και αστείες φιγούρες παιδιών να ασκούν κάποια φυσική δραστηριότητα, η απεικόνιση αυτή της πυραμίδας έρχεται να τονίσει στους γονείς πως η σωστή διατροφή συνδυάζεται πάντα με την κατάλληλη φυσική δραστηριότητα, ακόμη και στην παιδική ηλικία.

Με όποιον τρόπο, σχήμα και χρώματα παρουσιαστεί η διατροφική πυραμίδα, σκοπός της είναι η υιοθέτηση ενός σωστού και υγιεινού τρόπου διατροφής , άσκησής και ζωής, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της υγείας του καθενός μας.