Κανονίστε μια συνάντηση

Γνωρίστε τη Διαιτολόγο

Το ονοματεπώνυμό σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Τηλέφωνο επικοινωνίας (απαραίτητο)

Ενδιαφέρομαι για: (απαραίτητο)

Επιθυμητή Ημερομηνία συνάντησης

Το μήνυμά σας (απαραίτητο)

Άρθρα

Τσικνοπέμπτη… εν όψει οικονομικής κρίσης

Γράφουν οι Γεωργία Βουνάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Ειρήνη Κύρα, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

Τσικνοπέμπτη σήμερα και το έθιμο, πέραν του τσικνίσματος, απαιτεί και έξοδο. Όσο το δυνατό πιο οικονομική βέβαια, σε τούτη την περίοδο της τραγικής οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας… Την ημέρα αυτή σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από ψητό κρέας. Η επιλογή της Πέμπτης δεν είναι τυχαία αφού την Τετάρτη και την Παρασκευή σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση είναι ημέρες νηστείας.

Κι αν η σημερινή μέρα επιβάλλει παϊδάκια, λουκάνικα, μπριζόλες και κοκορέτσια, μπορείτε να μην επιβαρύνετε τόσο πολύ την υγεία σας! Το πιο σύνηθες μετά το φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης είναι οι ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό μας σύστημα, όπως το απλό φούσκωμα ή ο οπισθοστερνικός καύσος (κάψιμο στον οισοφάγο), αλλά και τα ανεβασμένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλη αίματος. Είτε επιλέξετε να ψήσετε στο σπίτι είτε αποφασίσετε να βγείτε έξω, υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς και να αποφύγει τα προβλήματα να σοβαρέψουν.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που επιβαρύνει πιο πολύ είναι η ποσότητα λίπους που υπάρχει στο κρέας και όχι τόσο το ίδιο το κρέας. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε τα κρέατα που θα καταναλώσετε να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος όπως είναι το κοτόπουλο ή το ψαρονέφρι. Αλλά και στα υπόλοιπα είδη κρεάτων όπως για παράδειγμα στις μπριζόλες, μπορείτε να αφαιρείτε οι ίδιοι το δέρμα και το όποιο ορατό λίπος. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα λουκάνικα γιατί η ποιότητα του κρέατος είναι αμφισβητίσιμη και γιατί εκτός από μεγάλες ποσότητες λιπαρών, περιέχουν και πολύ αλάτι.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως αυτό που μετράει είναι το μέγεθος της μερίδας! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ο μέγεθος μιας μερίδας μπορείτε να περιηγηθείτε στο http://www.mednutrition.gr/ekpaidefsi/campaigns/merides-megethos-metraei. Μπορείτε να απολαύσετε αυτή τη μέρα χωρίς να παραφουσκώσετε με φαγητό, αρκεί να εισακούτε το στομάχι σας και τρώτε τόσο όσο σας ζητάει μόνο.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάτε σε ταβέρνες για το παραδοσιακό τσίκνισμα, διατροφικά είναι ίσως η καλύτερη επιλογή να καθίσετε στο σπίτι και να ψήσετε στο γκριλ του φούρνου. Σ’ αυτή τη περίπτωση, όλα τα λιπαρά θα λιώσουν και θα στάξουν αντίθετα με το ψήσιμο στο ταψί που θα δελέαζε με το ζουμάκι του. Μπορείτε τέλος, να συνοδέψετε το κρέας με μια ποικιλία σαλάτων που δεν κοστίζουν πολύ θερμιδικά και να αποφύγετε κι άλλα τηγανιτά συνοδευτικά όπως οι πατάτες.

Η καλή παρέα θα είναι η μοναδική απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσετε καλά σήμερα και να ξεχαστείτε έστω και για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας!