Κανονίστε μια συνάντηση

Γνωρίστε τη Διαιτολόγο

Το ονοματεπώνυμό σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Τηλέφωνο επικοινωνίας (απαραίτητο)

Ενδιαφέρομαι για: (απαραίτητο)

Επιθυμητή Ημερομηνία συνάντησης

Το μήνυμά σας (απαραίτητο)

Διατροφικές Συμβουλές

Πως μπορώ να τρέφομαι οικονομικά.

advice-1Χρήση υλικών σε περισσότερα φαγητά – Διαχείριση περισσευμάτων.

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των τροφίμων που παρατηρείται παγκοσμίως, φαίνεται πως έχουν μεγάλη επίπτωση στην υγεία καθώς επίσης και στη διατροφική κατάσταση των ατόμων. Η συνεχής ανατίμηση των αγαθών και των ειδών διατροφής, έχει κάνει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς τόσο στην επιλογή όσο και την αγορά των τροφών, σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζεται και η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Για να μπορέσει να επιτευχθεί λοιπόν, μια ισορροπημένη από θρεπτικά συστατικά διατροφή χωρίς όμως να επιβαρύνεται οικονομικά πολύ ο καταναλωτής, μπορεί να υιοθετήσει πρακτικές και ταυτόχρονα οικονομικές λύσεις. Η επιλογή φρούτων και λαχανικών εποχής, αποτελεί μια ασφαλή λύση για την πρόσληψη τόσο των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όσο και οικονομική λύση καθώς είναι συνήθως πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα εισαγωγής ή θερμοκηπίου. Τα αμυλούχα τρόφιμα (πατάτες, ψωμί, ρύζι), εκτός του ότι μας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία), διατηρούν (τουλάχιστον ακόμη) τις τιμές τους σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Τα όσπρια αποτελούν μια πολύ θρεπτική και ταυτόχρονα οικονομική λύση. Η κατανάλωση τους 1 με 2 φορές την εβδομάδα προσφέρει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και συνάμα δεν στοιχίζει και ακριβά.

Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό) σε σύγκριση με το λευκό (κοτόπουλο, γαλοπούλα), είναι σίγουρα πιο ακριβό και ταυτόχρονα περιέχει περισσότερο κορεσμένο λίπος. Αντίθετα, το λευκό κρέας αποτελεί τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και περιέχει χαμηλές ποσότητες σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Μια οικονομική και ταυτόχρονα υγιεινή λύση είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1 φορά την εβδομάδα. Τα ψάρια αποτελούν σημείο αιχμής όσο φορά το κόστος και αυτό έχει αντίκτυπο και στην πρόσληψη μέσω της χαμηλής κατανάλωσης αυτών, όλων των θρεπτικών συστατικών τα οποία περιέχουν. Σίγουρα υπάρχουν είδη ψαριών που το κόστος τους είναι υψηλό και συνεπώς η αγορά τους είναι απαγορευτική ωστόσο, υπάρχουν και αρκετά είδη ψαριών (σαρδέλα, τσιπούρα ιχθυοτροφείου, γαύρος), που το κόστος τους είναι χαμηλό ταυτόχρονα όμως αποτελούν και τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Εκτός από τον προγραμματισμό στην αγορά και την κατανάλωση των τροφών, ένας ακόμη τρόπος εξοικονόμησης αποτελεί η ανακύκλωση του φαγητού. Δεν είναι λίγες οι φορές που το χθεσινό φαγητό ή το προχθεσινό ψωμί το πετάμε γιατί απλά είναι μπαγιάτικο. Μπορούμε, λοιπόν, να ετοιμάσουμε γευστικές πίτες απλά χρησιμοποιώντας το κρέας ή το κοτόπουλα που μας έχει περισσεύσει , προσθέτοντας απλά λίγα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Με το ρύζι ή τα μακαρόνια που ενδεχομένως μας έχουν περισσεύσει, μπορούμε να ετοιμάσουμε ρυζοσαλάτα ή μακαρονοσαλάτα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα θρεπτικό κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο. Τα φρούτα τα οποία έχουν παραωριμάσει, μπορούν να γίνουν θρεπτικότατες σπιτικές μαρμελάδες ή κομπόστα, ενώ το γάλα που πλησιάζει την ημερομηνία λήξεως μπορεί να γίνει ρυζόγαλο ή πανακότα. Τέλος, το ψωμί που έχει περισσεύσει και έχει αρχίσει να σκληραίνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μπιφτεκιού ή κόβοντας το σε κυβάκια, γίνεται ωραιότατα κρουτόν που μπορούν να συνοδεύσουν τη σαλάτα μας ή κάποια σούπα.

Η οικονομική κρίση που παρατηρείται σίγουρα έχει δυσκολέψει πάρα πολύ την κατάσταση και φαίνεται να έχει αντίκτυπο και στη διατροφή του ατόμου. Παρόλα αυτά, είναι εφικτό εν μέσω οικονομικής κρίσης ο καταναλωτής να διατρέφεται υγιεινά και οικονομικά, αρκεί να έχει σωστό προγραμματισμό τόσο των αγορών όσο και στη διαχείριση των περισσευμάτων του φαγητού.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

  1. Lo YT, Chang YH, Lee MS, Wahlqvist ML Health and nutrition economics: diet costs are associated with diet quality. Asia Pac J Clin Nutr. 2009;18(4):598-604.
  2. Caroline B. Webber , Jeffery Sobal , Jamie S. Dollahite Shopping for fruits and vegetables. Food and retail qualities of importance to low-income households at the grocery store. Appetite 54 (2010) 297–303